De meest voorkomende systeemplafonds zijn de zogenaamde zichtbare inleg systemen. De draagconstructie, 24 of 15 mm brede T-profielen zijn van onderaf zichtbaar. De plafondpanelen worden hier ingelegd. De keuze in het type panelen is zeer groot, van eenvoudige witte basis panelen tot panelen met specifieke functies, kleuren, structuren enz.
De inleg systemen zijn zeer algemeen toepasbaar. Ze worden o.a. toegepast in kantoren, scholen, winkels etc. etc. De panelen hebben doorgaans afmetingen van 600 mm x 600 mm of 600 mm x 1200 mm, zogenaamde modulaire maten. Sommige panelen zijn ook verkrijgbaar in 1200 mm x 1200 mm en 600 mm x 1800/2400 mm. De algemene aanduiding voor dit type panelen zijn A24 voor de combinatie met 24 mm brede T-profielen en A15 voor de combinatie met 15 mm brede T-profielen. De keuze in inbouwverlichting en luchtroosters voor zichtbare systeemplafonds is ook het grootst. De beschikbare hoogte tussen het bestaande bouwkundige plafond en de onderkant van het systeemplafond moet minimaal ca 120 mm bedragen.
De zogenaamde verdekt/uitneembare systemen onderscheiden zich van de zichtbare- en doorzaksystemen doordat de draagconstructie van onderaf niet zichtbaar is. In plaats van dat de panelen opgelegd worden in de draagconstructie, worden de panelen door middel van een sponning bevestigd in de draagconstructie. Aan de onderzijde van het plafond is op de naden slechts een V-groef zichtbaar. Deze systemen worden doorgaans gebruikt in ruimten met een hoger afwerkingsniveau zoals luxe kantoren, entree groetpen, musea, congrescentra en woonhuizen/appartementen. Dit type panelen wordt doorgaans aangeduid met de letter D en zijn verkrijgbaar in de maten 600mm x 600 mm, 600mm x 1200 mm, 1200mm x 1200 mm, 600mm x 1800/2400 mm. De panelen zijn veelal voorzien van een effen wit oppervlak maar kleuren zijn ook leverbaar. Deze panelen zijn alleen te combineren met downlighters of speciaal gefabriceerde verlichting. De minimaal beschikbare hoogte onder het bouwkundige plafond is afhankelijk van het toegepaste systeem en bedraagt minimaal 120mm.
Naadloze plafonds zijn een moderne variant op de aloude stucplafonds. Naadloze plafonds bestaan meestal uit een frame van stalen profielen waartegen gipsplaten geschroefd worden. Deze gipsplaten worden op de naden vlak afgewerkt waarna het geheel in kleur wordt geschilderd. Omdat de akoestische eigenschappen van gips platen niet goed zijn, zijn er in de loop der jaren varianten op de markt gekomen met verbeterde akoestische eigenschappen. Hierin zijn twee mogelijkheden, de geperforeerde gipsplaten met gaten in diverse patronen en akoestische matten boven het plafond. De andere mogelijkheid zijn de in het werk akoestisch gespoten plafonds. Hierbij worden akoestische platen op een vlak stalen frame bevestigd waarna er over deze platen glasvlies wordt gelijmd. Het geheel wordt gespoten met een akoestisch open coating en vormt een vlak effen maar toch akoestisch plafond. Dit soort plafonds wordt meestal toegepast in combinatie met ronde inbouwarmaturen. Toepassingsgebieden zijn openbare gebouwen, restaurants, kantoren, entrees in woongebouwen maar ook woningen. Gips plafonds lenen zich goed voor plafonds met een hoge brandvertragendheid.