Adres: Keyserswey 41, 2201 CW Noordwijk'
Maandag - Vrijdag 7:00-17:30 uur
Tel. 071-361 5329

Systeemplafonds

Een systeemplafond dienst in eerste instantie om het plafond van een ruimte op een simpele en nette manier af te werken. Bouwkundige constructies en technische installaties onzichtbaar weggewerkt terwijl ze toch voor onderhoud bereikbaar blijven. Daarnaast biedt een systeemplafond plaats aan geïntegreerde verlichting en ventilatie systemen.

Zichtbare inleg systemen

De meest voorkomende systeemplafonds zijn de zogenaamde zichtbare inleg systemen. De draagconstructie, 24 of 15 mm brede T-profielen zijn van onderaf zichtbaar. De plafondpanelen worden hier ingelegd. De keuze in het type panelen is zeer groot, van eenvoudige witte basis panelen tot panelen met specifieke functies, kleuren, structuren enz.

De inleg systemen zijn zeer algemeen toepasbaar. Ze worden o.a. toegepast in kantoren, scholen, winkels etc. etc. De panelen hebben doorgaans afmetingen van 600 mm x 600 mm of 600 mm x 1200 mm, zogenaamde modulaire maten. Sommige panelen zijn ook verkrijgbaar in 1200 mm x 1200 mm en 600 mm x 1800/2400 mm. De algemene aanduiding voor dit type panelen zijn A24 voor de combinatie met 24 mm brede T-profielen en A15 voor de combinatie met 15 mm brede T-profielen. De keuze in inbouwverlichting en luchtroosters voor zichtbare systeemplafonds is ook het grootst. De beschikbare hoogte tussen het bestaande bouwkundige plafond en de onderkant van het systeemplafond moet minimaal ca 120 mm bedragen.

Verdekte plafonds systemen

De zogenaamde verdekt/uitneembare systemen onderscheiden zich van de zichtbare- en doorzaksystemen doordat de draagconstructie van onderaf niet zichtbaar is. In plaats van dat de panelen opgelegd worden in de draagconstructie, worden de panelen door middel van een sponning bevestigd in de draagconstructie. Aan de onderzijde van het plafond is op de naden slechts een V-groef zichtbaar. Deze systemen worden doorgaans gebruikt in ruimten met een hoger afwerkingsniveau zoals luxe kantoren, entree groetpen, musea, congrescentra en woonhuizen/appartementen. Dit type panelen wordt doorgaans aangeduid met de letter D en zijn verkrijgbaar in de maten 600mm x 600 mm, 600mm x 1200 mm, 1200mm x 1200 mm, 600mm x 1800/2400 mm. De panelen zijn veelal voorzien van een effen wit oppervlak maar kleuren zijn ook leverbaar. Deze panelen zijn alleen te combineren met downlighters of speciaal gefabriceerde verlichting. De minimaal beschikbare hoogte onder het bouwkundige plafond is afhankelijk van het toegepaste systeem en bedraagt minimaal 120mm.

Naadloze plafonds

Naadloze plafonds zijn een moderne variant op de aloude stucplafonds. Naadloze plafonds bestaan meestal uit een frame van stalen profielen waartegen gipsplaten geschroefd worden. Deze gipsplaten worden op de naden vlak afgewerkt waarna het geheel in kleur wordt geschilderd. Omdat de akoestische eigenschappen van gips platen niet goed zijn, zijn er in de loop der jaren varianten op de markt gekomen met verbeterde akoestische eigenschappen. Hierin zijn twee mogelijkheden, de geperforeerde gipsplaten met gaten in diverse patronen en akoestische matten boven het plafond. De andere mogelijkheid zijn de in het werk akoestisch gespoten plafonds. Hierbij worden akoestische platen op een vlak stalen frame bevestigd waarna er over deze platen glasvlies wordt gelijmd. Het geheel wordt gespoten met een akoestisch open coating en vormt een vlak effen maar toch akoestisch plafond. Dit soort plafonds wordt meestal toegepast in combinatie met ronde inbouwarmaturen. Toepassingsgebieden zijn openbare gebouwen, restaurants, kantoren, entrees in woongebouwen maar ook woningen. Gips plafonds lenen zich goed voor plafonds met een hoge brandvertragendheid.

Doorzak systemen

Systeemwanden zijn kant en klaar afgewerkte wanden welke in het werk geassembleerd worden. Het idee achter deze wanden is dat ze naar behoefte gedemonteerd en gehermonteerd kunnen worden om in te spelen op de actuele ruimte behoefte van een organisatie.

De zogenaamde doorzak systemen zijn een variant op de inleg systemen. Dit systeem maakt gebruik van dezelfde T-profiel constructie als de inleg systemen. Het verschil bestaat hieruit dat de panelen in de randen een sponning hebben waardoor het oppervlak van het paneel ca 8 mm onder het T-profiel doorzakt. Doorzaksystemen worden doorgaans gebruikt in ruimten welke een wat hoger afwerkingsniveau hebben. Denk hierbij aan entree groepen, vergaderzalen en directie kantoren enz. Iedere fabrikant geeft zijn eigen naam aan dit soort plafonds zo zijn ze onder andere bekend onder de namen contoura, shadowline en tegular. De algemene aanduiding voor dit soort panelen zijn E24 voor de combinatie met de 24 mm brede T-profielen en E15 voor de combinatie met de 15 mm brede T-profielen. De keuze in dit type panelen is groot, zij het dat het hier meer om panelen met een decoratieve afwerking gaat. Deze plafonds zijn ook goed te combineren met modulaire inbouw verlichting maar doen het vooral goed met downlighters. Ook voor dit type plafond dient de hoogte tussen het bestaande bouwkundige plafond en de onderkant van het systemplafond minimaal ca 120 mm te bedragen.

Lamellen plafonds

Lamellen plafonds zijn doorgaans gemaakt van aluminium of staal plaat. De breedte varieert van 30 tot 300 mm en de lengtes lopen tot 6 meter. Lamellen plafonds zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. Om de akoestiek te verbeteren bestaan er ook diverse geperforeerde varianten. De kantafwerking varieert van rechte kanten met een losse tussenliggend voegprofiel tot aaneensluitende lamellen met een V-groef tussen de lamellen.
Lamellen worden altijd op bestelling gemaakt in de gewenste vorm, lengte en kleur. Lamellen worden door klemmen bevestigd op een stalen of aluminium draagprofiel. Lamellen worden toegepast in entrees, verkeersgebieden, openbare ruimten maar ook in particuliere keukens en badkamers. Als verlichting kunnen zowel spots als op maat gemaakte led-armaturen gebruikt worden.

Metalen cassette plafonds

Metalen plafonds worden gemaakt uit dunne staalplaat en hebben meestal de vorm van een vlakke plaat. Metalen cassettes worden zowel gemaakt als vlakke inleg of doorzakplaat voor toepassing in de standaard T-profiel systemen als zogenaamd klik of inhaak systeem voor een verdekt ophangsysteem. Metalen cassette plafonds worden meestal voorzien van een perforatie en een akoestische inlage om de akoestische eigenschappen te verbeteren. Metalen cassettes worden op bestelling vervaardigd, er zijn dus vele vormen en kleuren mogelijk. De verlichtingsmogelijkheden variëren van standaard inbouwverlichting tot speciale geïntegreerde verlichting. Toepassingsgebieden zijn openbare gebouwen, winkels, laboratoria en geklimatiseerde ruimten.

Opgelet!

Alle gangbare systeemplafonds zijn op voorraad en direct mee te nemen. Kom langs

Houten plafonds

Houten plafonds zijn onder te verdelen in twee typen: gefineerde panelen plafonds en massieve stroken plafonds. De gefineerde panelen plafonds bestaan uit een mdf of spaanplaat basisplaat welke is afgewerkt met een kunststof laminaat of een echt hout fineer. Indien gewenst kunnen de panelen geperforeerd worden voor een betere akoestiek. De gefineerde panelen zijn verkrijgbaar voor zichtbare, doorzak, verdekte en semi verdekte systemen. De panelen worden altijd op bestelling gefabriceerd.
Massief houten stroken plafonds zijn er als horizontale en verticale stroken plafonds. De horizontale strokenplafonds bestaan uit houten delen welke naast elkaar of een draag profiel worden bevestigd. Verticale stroken plafonds bestaan uit houten delen welke eerst met tussenruimte tot een cassette worden gevormd waarna deze aan een draagconstructie wordt gehangen. Beide vormen zijn in vele maten en houtsoorten te verkrijgen en worden op bestelling geproduceerd.

Jan Smit Systeemplafonds staat voor:

  • Persoonlijk advies
  • Offerte op maat
  • Snelle levering
  • Gebruik materialen van bekende fabrikanten
  • Ervaren monteurs

Op zoek naar een bedrijf met veel kennis en ervaring?